paSai aQ..

My photo
i'm an ordinary girl..simple,sempoi n love laughing~ menjadikan blog tempat luahan perasaan..if u wanna read,just read..if u like it, leave ur comment.. kalo x suke??ade aku kesah?? peace~

Thursday, February 10, 2011

sLanG gANu..

slm sume.. tetibe arini aQ terigt lctrer aQ time dip dlu..dy la bertanggungjawab ke atas blog aQ nih.. bkn pe..dulu dy aja aQ coz information system(IT)..dats y dy soh student dy wat blog.. tp blog utk asgment la..then dr situ aQ pon terniat utk wat blog sendri..akhirnye..ini la blog aQ.. tp aQ bkn nk cite psai blog aQ nih..tp aQ nk cite pasai slang ganu..oleh krn aQ stdy dip kt ganu..n skunk ni aQ smbg stdy lg kt ganu..so msuk thun ke 4 la kan..klo nk ckp dlm bhsa ganu ni ley la jgak..tp saing2 (kwn2) aQ ckp bnyi aQ len sket..maklumlah..lidah jawa kot..time dulu2 aQ BW kt blog lcterer aQ nih.. aQ terjumpe la n3 slang ganu.. gelak guling2 aQ bce n3 tu (ok..tipu).. ni bhase ganu spesis pekat nye..org kte pior. time aQ bce n3 tu time aQ stdy dip lg..tp arini tetibe teringt blek n aQ try cri blek.klo korg nk bce klik sini..klo mlas nk klik..aQ dah copy paste dah utk korg..
cite nye begini..
Ari nim Mamat suke-ang sangat awe bulih bawok khète hök die baru beli. Bukang khète sèkèng hèng. Nöp mujo berape hèng döh döp tahu. Maklunglah Prötöng Sagaa tahung lapang pulöh nang. Tapi bulèh tahang lagi pèsèngang. Lepah ambék minyök kat stèsèng Èso depang hötè Permaa Ing, Mat Ppayang pung slo-slo bawök khete hale ke Marang. Kalu orang alik Marang, berahi sungguh kate Maraang num, kedaa buloh! Mamat nop tuju hale ke Marang tu bukannang ape. Cume die nöp traa laju tare mane khète nim. Orang putih kate macang test drive lah könöngnye. Pelèk jugöp Mat Ppayang nim. Orang traa sebelung beli, die traa lepah pade beli. Sapaa di trapik lait sipang masjid terapung kat Kuale Ibaa, lapu trapik warne mèröh. Sementare tunggu lapu tukkö warne ijaa, Mamat kheling kiri kanang tèngök khète laèng banyok ke dop. Pèsèngang linang mölèk tu. Mase tu lèwat döh tèkpong, Mamat tèngök jang dalang puko 1 pagi. Mase nöp naèk jambattang Kuale Ibaa, Mamat kheling ke kedaa ikang bakö Pök Hamid bawöh tu. Berase lapö göp, tapi ök dulu, sebab nök traa tèngok khète nim laju ke döp. Hale balik kèkgi bulih singgöh. Lepah trapik lait sipang ke Tamang Perming Jaye, Mamat pung perèh minyök sungguh dèh – sapaa sutuk kaki die nye tekang. Mètaa naik sapaa 110km tu! Orang jamang lenim kate baru cool, Mamat mari mmikir ssörang. Imboh sunggöh terik nim. Döp dang sapaa balaa pölih Cendering, jerènggèng rok blök hök JPJ wat sekali dengang pölih. Mbék nöp sangat. Cool duane hape duane. Bile Mamat tèngök rok blök nye berèk berrakak. Pölih muda tu pakat konstabel, baru kena posting minggu lepah ke bahagiang trapik. Naséb baik dia orang Bukit Bading. Dekat sikit boléh berulang. Gaji pertame pung döp léh lagi. Hök nim pung öperasi hök dia wat mule-mule skali. Capur same pucat dengang orang hök kene tahang. Mamat tengöh cari jalang care mane nöp pelepah ke diri nim. Die tanye Mamat, “lèsèng cik? Nim lebih had laju parök bedö’öh nim.” Mamat jawak, “saye tak dop lèsèng starang.” “Acu tubék dari khète.” Mamat pung tubék. “Khète sape ni”? pölih tu tanye Mamat. “Saya baru curi kemarèng,” Mamat kate, muke die ssikit döp beruböh, sading je. Pölih mude tu pènik dengang muke pucat kesi. Tapi tebèng jugöp tanye Mamat, “mari duane nim?” “Mari Pasir Putih, bawök berah siang 5 guning dengan rökök gudang garang 60 duh. Ade dalang bönèt belakang khète tu,” Mamat kate. Mamat tèngok pölih mude tu peloh rejak kat pipi, titik tak tak tak. Malang-malang pung peloh nim! Pölih tu belari gi kat boh die. Mamat napök ralik ngat duduk cakak dengang boh die. Mamat bang dengö ape pende hök die polih tu kabör ke böh die. Bunying belake, berah dengang rökök seluduplah, khète curi lah, tak döp lèsèng lah. Inspèkte tu mari jembe ke Mamat. “Mung tak döp lèsèng?” die tanye. Mamat pun wat tubék bég pitih die, ambék lèsèng die nye wi ke Inspèkte tu. Jerènggèng tulih “B2” dengang “D” kat lèsèng die. Hèrang. “Khète nim mung curi?” Inspèkte tu tanye Mamat. “Döp ah tuang, saya baru beli petang saknim kat kedaa depang jabbat amnö Gong Kappah. Ning töh gerang die”. Mamat pung ulo gerang khète tu. Inspèkte tu hèrannang. Guane pulop ginim. “Acu mung buke bonèt aku nop tengok.” Mamat pung gi alèk belakang Prötöng Sagaa tu ambèk anök kuci buke bönèt. Inspèkte tu jengök muka die tengök tak döp mende starang dalam bönèt tu. Kösöng. Lege macang suraa. Tak döp mende satu saa harang! Hèrang lagi! Inspèkte tu napök macang pelèk sikit muke die. “Aku hèrang. Sakning budök aku kata mung tak döp lèsèng bawök khète curi hök ade barang seludup dalang.” Mamat pung jawak dengang penoh control macho, “Herang ape tuang, budök tu kuat leböng tu, pale haliang tu tuang. Mesti dia kabö ke tuang könöng-könöng saya bawök laju saknim tu..... saye döp bawök laju starang tuang!” Pèsèngang lepah nim ade orang kene tukö jage lokap döh pèsèngangnya!
karya: DWAF
gitu r cite dy..tp ade lg 1 cite dlm slang ganu gak..yg ni klo nk bce..klik sini..hope korg enjoy kay..tata~
p/s: klo x pham,ley tny org yg pham..klo xde org yg ley translatekan utk korg..ade aQ kesah??huhu..

0 comments: